Asiakaskäynnillä -artikkelisarjassa tavataan Puumerkin asiakkaita - rakennusliikkeitä, jälleenmyyjiä ja puuta käyttävää teollisuutta - eri puolilta Suomea ja tutustutaan heidän toimintaansa. Tervetuloa mukaan asiakaskäynnille!
Asiakaskäynnillä: Etelän Puutavara Oy
Vuosi 1952. Sotakorvaukset saadaan viimeinkin maksettua, kesäolympialaiset kisaillaan Helsingissä ja suomalaiset saavat maistaa ensimmäistä kertaa Coca-Colaa ja lonkeroa. Helsinki-Vantaan lentokenttä avautuu liikenteelle ja tavarajunat ovat vielä tavallinen näky Helsingin kaupunkikuvassa. Vallilan läpi Sörnäisten satamaan Sompasaareen kulkee Sörnäisten satamarata, jonka varrelle on syntynyt lukuisia yrityksiä. Aluetta kutsutaan Eteläksi ja sinne myös Mikko Lahti perustaa yrityksensä, Etelän Puutavaran.
Etelän Puutavara sijaitsi aina 70-luvun taitteeseen saakka Vallilassa.
Puutavarakauppaa keskellä Malmia
Helsingin Malmilla, aivan junaradan vieressä, sijaitsee yksityinen puutavaraliike Etelän Puutavara Oy. Se on toiminut nykyisellä paikallaan 70-luvun vaihteesta asti, ja vuonna 1989 se siirtyi Matti Kasevan, Jouko Ikosen ja Eino Pietikäisen omistukseen. Puupohjaisiin rakennustarvikkeisiin keskittynyt Etelän Puutavara palvelee rakennusliikkeitä, pienurakoitsijoita ja kuluttajia. ”Rakentajat meidät elättävät, mutta etenkin kesäaikaan myös kuluttajat ovat tärkeä asiakasryhmä”, kertoo yrityksen toimitusjohtajana toimiva Matti Kaseva. Etelän Puutavara työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä autoilijan lisäksi.![]() | ![]() |
Vankkaa asiantuntemusta ja hyviä yhteistyökumppaneita
”Palvelutoimintamme kannalta keskeistä on henkilökohtainen neuvonta. Vain tällä tavoin puutavarakauppias voi saada selville asiakkaan ongelmat ja hakea niihin ratkaisut”, totesi jo Mikko Lahti, Etelän Puutavaran perustaja, Suomen Puutalous –lehden haastattelussa vuonna 1983. Pienenä, ketjuun kuulumattomana puutavaraliikkeenä Etelän Puutavaran elinehtona onkin ollut vankka asiantuntemus ja ammattitaitoinen palveluasenne, mutta myös hyvät yhteistyökumppanit. Tinkimättömällä asenteella on onnistuttu saamaan isojakin kauppoja ja hoitamaan onnistuneesti suuria projekteja. ”Yksi merkittävimpiä kohteitamme on ollut Olympiastadionin edellinen saneeraus 90-luvulla, meidän kauttamme toimitettiin stadionin penkit”, muistelee Kaseva. ”Stadionprojektissa meillä oli mukana yhteistyökumppaneita, mm. Vierumäen Teollisuus Oy (nyk. Versowood Oy). Yhteistyökumppanimme suunnittelivat penkkien valmistusta varten jopa omat koneensa jotta ne saatiin tehtyä”, hän jatkaa.
Katseet tulevaisuudessa
Koronapandemialla on ollut vaikutuksensa myös Etelän Puutavaraan. Kasevan mukaan etenkin viimeinen vuosi on ollut vaikea: ”Asiakkainamme on isoja betonirakentajia, joista moni on joutunut siirtymään Uudenmaan ulkopuolelle urakoimaan, koska täällä on isot projektit laitettu jäihin. Ensin koronan takia, mutta nyt myös puutavaran ja muiden rakennustarvikkeiden kovan hintojen nousun takia”. Kaseva povaa hiljaista syksyä Etelän Puutavaralle, mikäli markkinatilanne ei helpota.Vaikeista ajoista huolimatta ajatukset ovat jo tulevaisuudessa ja Etelän Puutavaralle haetaan jatkajaa. Perinteikkään tarinan, jonka Mikko Lahti aloitti jo 50-luvulla, ja jota Matti Kaseva ja Jouko Ikonen ovat jatkaneet yli 30 vuotta, soisi saavan jatkoa.
Vuosi 2021. Koronapandemia on sekoittanut koko maailman. Puutavaran sekä muiden rakennustarvikkeiden hinta on noussut rajusti ja kysyntä ylittää tarjonnan. Helsinki-Vantaan lentokentältä saapuva P-juna vilahtaa puutavarakatosten takaa ohi. Toimistorakennuksen seinustalla harmaantuu Olympiastadionin vanha penkki. Ovi käy, kun asiakkaat saapuvat hakemaan työmailleen puutavaraa. Kauppaa on tehtävä, kaikesta huolimatta.
Lue lisää Etelän Puutavarasta täältä!
